Små festivaler, store opplevelser

Hvert år arrangeres ulike typer musikkfestivaler rundt omkring i Norge. Slottsfjellfestivalen tilbyr for eksempel konserter innen en rekke ulike sjangere, mens Moldejazz er en festival for jazzentusiaster. Noen festivaler holdes midt i naturen, mens andre foregår ved havet. Det tilbys store festivaler med stor kapasitet og mange scener, mens andre festivaler er mindre med langt færre plasser. Hvorfor drar vi egentlig på festival? Og hva kan de litt mindre festivalene tilby?

OverOslo

Siden første gang OverOslo ble arrangert i 2011 har festivalen blitt svært populær. Det er ikke av de største festivalene i Norge, men det er nettopp intimitet og publikumskomfort de ønsker å tilby. Noe av det mest spesielle med dette arrangementet er nok beliggenheten. Festivalen foregår nemlig på Grefsenkollen med flott utsikt over Oslo by. Med denne fantastiske utsikten og en rekke ulike artister på programmet er det god grunn til å besøke OverOslo.

Vinjerock

Vinjerock kan også tilby en fantastisk beliggenhet. Festivalen befinner seg nemlig midt i naturen i Jotunheimen, nærmere bestemte på Eidsbugarden. Her er det ikke bare musikken som står i fokus, men også naturen. Turglade festivaldeltakere kan i tillegg til konsertene bli med på ulike sportslige aktiviteter som toppturer i området. I tillegg tilbys det lokal mat.

Countryfestivalen Sjåk

Både OverOslo og Vinjerock tilbyr konserter med forskjellige musikksjangre. Countryfestivalen Sjåk derimot er en festival som har spisset seg inn på en sjanger, nemlig country. Dette er en festival for et mer voksent publikum som er interessert i country og western. Naturen og de flotte gamle bygningene rundt gjør at festivaldeltakerne virkelig kan leve seg inn i denne verdenen. Her er det musikksjangeren og livsstilen som står i fokus.

Fellesskapet

Mange drar på festival for musikkens skyld. Det er noe eget å oppleve favorittartistene sine live, med høy lyd, kanskje på en spesiell plass og med andre folk rundt seg.

Det er derimot ikke nødvendigvis musikken som er viktigst for folk flest. Mange festivaler selger nemlig mange billetter selv før artistene blir annonsert. Det handler neppe kun om artistene i disse tilfellene. Dette har faktisk blitt forsket på ved NTNU og resultatet er kanskje ikke så overraskende. Mange festivaldeltakere har svart at det er fellesskapet og det å være i en flokk som er grunnen til at de drar på festival.

Over Oslo, Vinjerock og Countryfestivalen Sjåk er kun få av mange musikkfestivaler i Norge. Selv om de ikke er så store, kan de ulike festivalene tilby så utrolig mye til publikumet sitt. Deilig mat, idyllisk natur, kjente artister, countrykonserter og rockekonserter for å nevne noe. Det er derimot en ting de ulike festivalene har til felles uavhengig av om de er store eller små eller om de befinner seg i fjellet eller midt i byen. De kan alle tilby fellesskap, noe som gjør at folk kommer tilbake år etter år.